pizza zdjecie

Różne rodzaje pizzy

Pizza została wynaleziona we Włoszech, ale to danie szybko podbiło serca smakoszy na całym świecie. Obecnie istnieje ponad 2000 odmian tego popularnego dania. Opowiemy o najsłynniejszych i najsmaczniejszych z nich.

Margarita

Kto nie zna „Margarity”? Wszyscy znają „Margaritę”! Ta pizza jest zawsze popularna zarówno wśród gości włoskich restauracji, jak i wielbicieli fast foodów. Legenda głosi, że nazwa tej pizzy pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, która lubiła nie tylko smak tego dania, ale także jego patriotyczny kolor: zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory nawiązały do kolorów włoskiej flagi. Klasyczna „Margarita” przygotowywana jest na cienkim cieście drożdżowym przy użyciu tylko trzech składników: sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii. To stosunkowo prosta i klasyczna pizza. Gdańsk czy Warszawa – wszędzie możemy ją kupić.

Pepperoni

Od razu rozpoznasz pizzę Pepperoni po jej niezwykłym kolorze. Zewnętrznie przypomina ogromną biedronkę: cała pizza okryta jest plastrami gorącej kiełbasy „Pepperoni”, od której wzięła swoją nazwę. Kiełbasa, a raczej salami Pepperoni, ma ostry smak, ponieważ dodaje się do niej ostrą czerwoną paprykę. We Włoszech ta pizza nazywa się „diabelska”.

Quattro formaggi lub cztery sery

Lubisz zamawiać talerz serów? Co powiesz na talerz serów w formacie pizzy? Jak sama nazwa wskazuje, Pizza Four Cheese jest przygotowywana z czterech rodzajów sera. W klasycznej recepturze są to mozzarella, gorgonzola, parmezan i emmental. Jednak kombinacje serów mogą być bardzo różne, najważniejsze jest to, że są wśród nich miękkie, twarde i aromatyczne sery, a także sery ze szlachetną pleśnią. Sery układa się na cienkim cieście, a pizzę piecze się w piekarniku na złoty kolor.

Pizza z owocami morza, czyli „Frutti di Mare”

Za granicą krążą legendy o rosyjskiej pizzy ze śledziem. Jednak pizza „Frutti di Mare” z owocami morza przekonuje swoim delikatnym smakiem i aromatem. Oprócz tradycyjnego sosu pomidorowego z czosnkiem klasyczny przepis na pizzę Frutti di Mare obejmuje kalmary, małże i krewetki.

Podobne wpisy: