Pizza: najczęściej wybierane danie kuchni włoskiej

Pizza: najczęściej wybierane danie kuchni włoskiej

 

Historia pizzy liczy kilka wieków; samo słowo „pizza” powstało około 1000 lat temu, a płaskie chlebki z oliwą i ziołami jadano jeszcze przed naszą erą. Grono miłośników tego dania jest niezwykle duże. Pizzę jada się we wszystkich zakątkach świata. Także w Polsce ten włoski przysmak jest bardzo popularny.

Pizza to nie tylko Margherita

Margherita to wariant pizzy, który jest znany na całym świecie. Danie to powstało pod koniec XIX wieku. Do jego powstania przyczyniła się królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka. Z okazji jej wizyty w Neapolu kucharz Raffaelo Esposito przygotował pizzę z miejscowych pomidorów San Marzano, miękkiego sera mozzarella (wtedy wyrabiano go tylko z mleka bawolic, dzisiaj używa się także mleka krowiego) i listków świeżej bazylii. W ten sposób powstała najbardziej słynna wersja pizzy. Bardzo skromna jest także pizza marinara, która zawiera tylko pomidory, czosnek, oregano. Pizza marinara była ulubioną przez marynarzy wersją pizzy. Pizza Gdańsk jest smaczna, na pewno w menu jest także marinara. Jeśli chodzi o regionalne odmiany pizzy, które można zjeść we Włoszech to przy okazji wizyty na Sycylii możemy zjeść pizzę, która ma nie tylko inne dodatki, ale przede wszystkim grubsze ciasto. Z kolei pizza rzymska, która podawana jest nie tylko w stolicy Włoch, ale w całym regionie, ma zdecydowanie cieńsze ciasto. W większości polskich pizzerii pizza przygotowywana jest właśnie na wzór tej rzymskiej.

Rodzaje pizzy, które warto spróbować

Warto poznawać nowe smaki. Dlatego też, gdy mamy ochotę na pizzę, szukajmy pizzerii, w której zjemy nie tylko Margheritę, marinarę czy również bardzo w Polsce popularną pizzę capricciosa. Bardzo interesująca jest na przykład pizza quattro stagioni czyli cztery pory roku. W tym przypadku okrągły placek dzieli się na cztery pola. W każdym z nich układane są inne dodatki, które mają symbolizować każdą z czterech pór roku. Na pizzy układane są pieczarki, karczochy, szynka prosciutto cotto, czarne oliwki. Oczywiście nie może zabraknąć sosu pomidorowego i mozzarelli.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-galeria-baltycka

Podobne wpisy: