pizza z ziolami

Jaką pizzę zamówić?

Zamówienie dostawy pizzy dla grupy znajomych prawie zawsze jest kompromisem gustów. To wielkie szczęście spotkać osobę, która w 100% podziela twoje sympatie do łączenia składników pizzy. Jakie rodzaje pizzy są najpopularniejsze i czym cechuję się najlepsza pizza. Gdańsk, Poznań czy Warszawa – wszędzie znajdziemy pizzerie, które oferują zróżnicowane pizzę.

Tradycyjna pizza

Opowieści o rodzajach pizzy zwykle zaczyna się od tradycyjnego przedstawiciela tego dania, składającego się z ciasta, sosu pomidorowego, sera Mozzarella, liści bazylii. Dla poszukujących bardziej pikantnych smaków polecamy Pepperoni – pizzę z niesamowicie pikantnymi kiełbaskami, równie okrągłą, jak samo danie. Dla szukających prawdziwie ostrej pizzy wskazana będzie – pizza „meksykańska” z dodatkiem Tobasco i ostrej papryki. Przeciwnicy docenią hawajską pizzę ze słodkim ananasem i kurczakiem / szynką / boczkiem (w zależności od przepisu szefa kuchni). Inną popularną tradycyjną włoską pizzą są „4 sery” (zwane także „Quatro Formaggi”). Różnice w składnikach zależą od decyzji tego samego szefa kuchni i kosztu produktu końcowego. Typowo używane sery to Cheddar, Mozzarella, Edam, Dor Blue, Feta, Parmezan lub Tilsiter.

Pizze w Gdańsku zamówisz na https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk!

Owoce morza i kurczak

Pizza z owocami morza jest zwykle ukryta pod nazwami Frutti di Marais, Ocean, Mediterranean, Mariner lub po prostu Seafood. Dla dzieci pizzerie oferują pizzę „Kurczak”, która oprócz soczystych kawałków kurczaka, sosu i mozzarelli może zawierać brokuły, grzyby, oliwki, bekon, czosnek, bazylię, paprykę czy cebulę. Różne narody używają specjalnych składników, autentycznych przepisów na gotowanie, dodając potrawom swój własny lokalny smak. Na przykład w Australii jako nadzienie można zobaczyć mięso krokodyla, drób emu, a nawet kangura, a w Indiach – kurczaka tandoori. W niektórych krajach popularna jest czarna pizza. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wszystkiego, co niezwykłe i kreatywne. Przygotowywana jest w kilku wariantach. Na bazie czarnego ciasta, sosu pomidorowego serwuje się oregano i ser mozzarella. Jako nadzienie mogą służyć- łosoś, kalmary, papryka, boczek, kiełbaski myśliwskie, gotowana wieprzowina i cebula z pietruszką. Niekiedy jest to filet z kurczaka, salami, papryka i pomidory, a także wołowina, pomidory, papryka i pieczarki.

Podobne wpisy: