Tego nie wiedziałeś trawie cytrynowej

Tego nie wiedziałeś trawie cytrynowej

Trawa cytrynowa nazywana jest także palczatką. Ta wysoka, dorastająca do 1,5 metra wysokości bylina, jest chętnie uprawiana w polskich ogrodach (u nas, jako roślina jednoroczna, zimą przemarza) nie tylko ze względu na jej walory ozdobne.

Coraz chętniej wykorzystuje się ją także w kuchni. Jest ceniona także jako roślina o właściwościach zdrowotnych. Jej liście zawierają ten sam olejek eteryczny, co doskonale nam znane cytryny, jednak jej smak nie jest tak kwaśny.

W kuchni możemy wykorzystywać zarówno jej liście, jak również i bulwy

Są one doskonałym dodatkiem do dań z drobiu, owoców morza, mięs i ostrych sosów oraz do potraw z kuchni azjatyckiej. Jest jedną z przypraw, które bardzo chętnie stosuje się w wielu daniach charakterystycznych dla kuchni tajskiej. Przed dodaniem jej do potrawy należy ją rozdrobnić i namoczyć. Można ją także dodawać do napojów oraz przygotowywać z niej herbatę. Herbata z trawy cytrynowej jest idealna na upalne dni: znakomicie gasi pragnienie i orzeźwia. Dodatkowo nie odwadnia, czyli nie wykazuje działania klasycznej czarnej herbaty.

Leczniczo trawa cytrynowa może być wykorzystywana przez osoby, które mają problemy trawienne. Działa także przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Może być stosowany także, jako środek moczopędny. Zmieszana z papryką złagodzi bóle miesiączkowe i nudności. Napar z proszku lub świeżych łodyg łagodzi bóle głowy, może być także stosowany w stanach zapalnych gardła. Trawę cytrynową wykorzystuje się do produkcji kosmetyków: żeli i soli do kąpieli oraz antyperspirantów. Działa bakterio- i grzybobójczo, łagodzi stany zapalne skóry i opryszczkę.

Trawę cytrynową możemy kupić w postaci świeżych łodyg, proszku lub olejku

Do celów kulinarnych wykorzystuje się świeże łodygi, do celów leczniczych można wykorzystywać także olejek i wysuszoną trawę w postaci proszku. Jak już wspomnieliśmy, zimą palczatka cytrynowa przemarza. Można ją jednak uprawiać w doniczce na kuchennym parapecie, a latem wystawić do ogrodu, na balkon lub taras. Liście można ścinać przez cały rok. Najwięcej aromatu mają te o długości 10 centymetrów – to właśnie po nie sięga się, aby pozyskać trawę tak cenioną przez smakoszy.

Trawa cytrynowa to egzotyczny dodatek, który Polacy znają coraz lepiej. Można kupić go w sklepach internetowych np. tutaj. Ma mnóstwo zastosowań, co bez wątpienia przyczynia się do jej rosnącej popularnością. Jej zaletą są także walory zdrowotne, o których wspomnieliśmy powyżej. Z całą pewnością warto wprowadzić trawę cytrynową do swojej codziennej diety. Szybko poczujemy jej zalety, które naprawdę są nieocenione.

Podobne wpisy: