Zielarskie rośliny

Zielarskie rośliny

Autorzy artykułu poświęconego roślinom zielarskim w leczeniu chorób skóry (tekst dostępny w Czytelni Medycznej) zwracają jednak uwagę na niebezpieczeństwa związane z nadmiernym zaufaniem do niesprawdzonych produktów, bazujących na produktach roślinnych: Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na skład produktów do pielęgnacji ciała.

Jednak certyfikacja naturalnych i ekologicznych składników produktów do pielęgnacji ciała jest zwykle wykonywana zgodnie z indywidualną normą producenta. Wzrost liczby i złożoność naturalnych i ekologicznych składników i produktów oraz brak przejrzystego procesu certyfikacji w skali międzynarodowej, mogą spowodować pojawienie się na rynku produktów o nie akceptowalnej jakości i normach bezpieczeństwa. Składniki roślinne, stosowane w produkcji produktów do pielęgnacji ciała, obejmują bowiem różnorodne preparaty, tj. wyciągi, soki, nalewki, woski, oleje, tłuszcze, węglowodany, olejki eteryczne, a także składniki oczyszczone roślin, takie jak witaminy, przeciwutleniacze lub inne substancje biologicznie aktywne.

Pomidory są smaczne. To fakt! Wszyscy wiedzą również, że są zdrowe. Gdyby kogokolwiek zapytać, dlaczego warto jeść pomidory, większość udzieliłaby tylko (skądinąd słusznej) odpowiedzi: bo pomidory zawierają potas. Na szczęście zdrowotne właściwości pomidorów związane są nie tylko z tym pierwiastkiem. Oprócz tego pomidory są źródłem m. in. likopenu, magnezu, sodu, wapnia, manganu, żelaza, kobaltu, miedzi, cynku, fosforu i fluoru. Autorzy artykułu „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego” twierdzą, że najistotniejszym związkiem zawartym w pomidorach i warunkującym ich terapeutyczne właściwości jest likopen – związek z grupy karotenoidów, który występuje w tym warzywie w największej ilości i biodostępności.

Likopen ma olbrzymi potencjał antyoksydacyjny, a więc jest skutecznym przeciwutleniaczem (usuwa z organizmu nadmiar wolnych rodników i w ten sposób spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych). Pomidor jest integralną częścią każdego zdrowego żywienia, stałym elementem menu wszelkich restauracji typu „fit”. Nadaje potrawom barwę, smak i wartość odżywczą. Jego spożycie, jak i wielu innych warzyw, stało się po prostu modne. Popyt na zdrowe produkty spożywcze przyczynił się do rozwoju produktów bogatych w likopen, jako rodzaju żywności funkcjonalnej, powszechnie zwanej „eko”. Poza tym pomidor jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, a także obniża ryzyko rozwoju nowotworu prostaty.

Podobne wpisy: