Witaminy na skórę

Witaminy na skórę

Witamina A zwalcza wolne rodniki tlenowe, nazywane również oksydantami, które wpływają na starzenie się skóry. Regeneruje naskórek. Najwięcej witaminy A w postaci retinolu, znajduje się w tranie (tłuszczach rybich), jajach, wątrobie, pełnotłustym mleku, maśle i serach.

Zalecaną formą przyjmowania witaminy A jest β-karoten. Β-karoten, to prowitamina A, której najwięcej znajduje się w warzywach i owocach o barwie pomarańczowej, żółtej i zielonej, np.: marchew, morele, dynia, zielony groszek i koper. Witamina E (tekoferol), nazywana jest również witaminą młodości. Opóźnia proces starzenia się skóry i ma właściwości przeciwutleniające, nawilżające i ujędrniające. Bogate w nią są tłuszcze roślinne, pestki słonecznika, różnego rodzaju orzechy (ziemne, włoskie, laskowe), migdały oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Warto również wiedzieć, że obróbka termiczna wpływa na rozpad witaminy E, dlatego warto ją spożywać z niskoprzetworzonego pokarmu.

Witamina D – wzmacnia układ immunologiczny skóry, przyśpiesza jej regeneracje oraz napięcie. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego warto ją przyswajać razem z tłuszczami. Produkty bogate w witaminę D, to m.in.: tłuste ryby oraz tran, żółtko jaj, przetwory mleczne, oleje roślinne. Co ciekaw, organizm ludzki jest w stanie sam wytwarzać witaminę D, kiedy przebywamy na słońcu. Aby pokryć większość dziennego zapotrzebowania na witaminę D, wystarczy przebywać około 30 min. na słońcu.

Witamina C, chroni skórę przed wolnymi rodnikami i poprawia jej ukrwienie. Przyśpiesza powstawanie kwasu hialuronowego oraz zmniejsza produkcję melaniny. Najwięcej witaminy C znajdziecie w świeżych owocach, w szczególności cytrusowych. W witaminę C bogate są: czarne porzeczki, cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, jabłka (antonówka). Jeśli chodzi o warzywa, to spore jej ilości zawierają: pomidory, kapusty, papryka, brokuł i ziemniaki . Do pozostałych witamin cennych dla skóry należą: witamina K oraz witaminy z grupy B.

Podobne wpisy: