Dodatki do pizzy z różnych stron świata

Dodatki do pizzy z różnych stron świata

Najpopularniejsza pizza świata – Margherita – to trzy podstawowe składniki: sos pomidorowy, ser mozarella i bazylia. I to właśnie one sprawiają, iż ta wersja tradycyjnej włoskiej potrawy jest tak popularna na całym świecie. Jednak – co należy podkreślić – podstawową cechą i zaletą pizzy jest to, iż może być ona bardzo różnorodna. Nie dziwi zatem fakt, iż wiele krajów tworzy własne odmiany włoskiego placka, dzięki czemu powstają nietypowe i często ekstrawaganckie połączenia. Oto niektóre z nich.

Japonia

Japonia to kraj, który lubuje się we własnej tradycyjnej kuchni. Jednak i tutaj zawitała włoska potrawa. Japończycy mają jej własną wersję. Okonomiyaki to japońska odmiana pizzy, którą najczęściej podaje się z kapustą, wieprzowiną, makaronem, kalmarami lub sadzonym jajkiem. Innymi ulubionymi dodatkami Japończyków są ośmiornice, wodorosty oraz ikra dorsza bądź tuńczyka.

Armenia

Mieszkańcy Armenii wymyślili swoją własną odmianę pizzy. Tutaj je się ją z przyprawionym mięsem mielonym, skórkami chleba, cebulą i pomidorami. Całość jest obficie doprawiona ziołami. Podobną wersję włoskiego placka można także skosztować w Turcji.

Liban

Libańczycy – podobnie jak mieszkańcy Anglii – jadają pizzę na śniadanie. Jej libańska wersja nosi nazwę manakish i składa się przede wszystkim z mięsa mielonego oraz mieszanki przypraw zwanej Zatarem (w jej skład wchodzi między innymi tymianek, sezam i sumaka).

Szwecja

Mieszkańcy kraju zimnej północy także nie pozostają obojętni na walory włoskiego dania. Tutaj dużą popularnością cieszy się placek z afrykańskimi korzeniami, orzeszkami ziemnymi, bananem, ananasem, kurczakiem oraz przyprawą curry.

Finlandia

Potrawa podawana w Finlandii nosi przewrotną nazwę Pizza Berlusconi. Wśród jej najpopularniejszych dodatków znajduje się wędzone mięso renifera, kurki oraz czerwona cebula.

Stany Zjednoczone

Amerykanie wymyślili pizzę, która na pewno spodoba się dzieciom. W jednym z nowojorskich lokali można zjeść placek na słodko – z czekoladą i piankami.

Palestyna

Pizza podawana w Palestynie to cienki placek posypany orzeszkami pinii i cynamonem. Wyjątkowego smaku dodaje potrawie oliwa z czarnych oliwek.

Jak wynika z powyższego zestawienia dodatki do tradycyjnej włoskiej potrawy mogą być bardzo różne. Niektóre połączenia są bardzo nietypowe, dla niektórych – nawet ekstrawaganckie. Jednak zawsze jest to przepyszna pizza. Wrocław to miasto, w którym także można posmakować różnorodnych wersji tej potrawy. Warto spróbować każdą z nich.

Podobne wpisy: