Jak zrobic dobrą pizzę?

Jak zrobic dobrą pizzę?

Zrobienie dobrej pizzy w domu wydaje się sprawą prostą. Niewiele składników, mąka, drożdże, dodatki nie wydają się dużym kulinarnym wyzwaniem. Jednak warto wiedzieć, że pewne błędy, które popełniamy przy samodzielnie przygotowywanej pizzy mogą spowodować, że nam po prostu nie wyjdzie.

Doskonała, domowa pizza.

Jednym z najpopularniejszych dań w dostawie jest właśnie pizza. Tychy, Warszawa czy Elbląg, bez problemu znajdziemy pizzerię, która dowiezie nam ciepłą, chrupiącą pizze. Jednak warto podjąć próbę jej samodzielnego zrobienia, to ogromna satysfakcja i znacznie ekonomiczniejsza wersja. Pizza składa się bowiem z relatywnie tanich składników, była bowiem przez wieki jedzeniem najuboższych. Za niepowodzenie naszych domowych prób zrobienia dobrej pizzy „jak we włoskiej pizzerii” ponosi winę kilka błędów, których unikają doświadczeni pizzaiolo. Przede wszystkim należy dobrać odpowiedni rodzaj mąki, który jest absolutną podstawą pizzy. We Włoszech zresztą sprzedawana jest specjalna mąka, dedykowana właśnie dla tego wypieku. W Polsce także można ją dostać.

Maka na pizze nie powinna być zbyt miękka, bo ciasto będzie się dziurawiło, ani nadmiernie twarda, bo wówczas placek będzie gumowaty i nadmiernie zbity. Warto też pamiętać, że coraz częściej w menu restauracji można znaleźć pizze bezglutenowe, co pozwala się cieszyć tym doskonałym smakiem także osobą z nietolerancją tego białka lub chorym na celiakię. Najlepsza jest mąka, zawierająca od 10 do 12 gramów protein. Warto też pilnować składników, drożdże i sól nie powinny mieć ze sobą kontaktu. Sól i drożdże trzeba rozpuścić w osobnych miseczkach z wodą, a potem połączyć je z mąką. Dzięki temu woda obniży szkodliwe działanie soli na drożdże. Jeśli nie chcemy pizzy twardej, ważne, by zachować odpowiedni czas wyrastania. Im dłużej będzie rosło ciasto, a drożdże pracowały, tym lepiej. Ważny jest też sposób przygotowywania placka. Nie powinno się używać do wyrabiania i formowania podkładu wałka, a jedynie wyrabiać ciasto delikatnymi ruchami opuszków palców, w przeciwnym wypadku staje się twarde.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/tychy-c-h-r-city-point

Podobne wpisy: